Ik zie het steeds vaker op Instagram. Mensen die ondernemers volgen en denken dat zij die ondernemen een aaneenschakeling van successen beleven. Interviews in magazines, te gekke kansen, een eigen business, jaloersmakende samenwerkingen of verre trips, to name a few.

Ondernemen één groot succes

We weten inmiddels allemaal dat wat op Instagram staat vaak te maken heeft met een onrealistisch beeld van ‘succes’. Ondernemers posten waarschijnlijk geen mooi genomen (en bewerkte) foto van zichzelf met de copy dat hun bedrijf dit jaar in de rode cijfers is beland of dat dat grote interview wat gepland stond volledig is afgeblazen. Wat ze wel posten is dat ze een nieuwe medewerker hebben aangenomen. Of dat ze een succesvolle bedrijfsovername hebben gedaan. Of de spread die ze hebben gescoord in een groot modeblad.

Bubbel

Hier en daar zie ik wat meiden door die gekke bubbel heen prikken en eerlijke copy posten. In sommige gevallen misschien iets te geforceerd, maar het belangrijkste is toch de eerlijkheid. Het feit dat er wordt geschreven over de leuke én minder leuke kanten van het hebben van een eigen business is een welkome, maar nog onderbelichte trend. Een droom verkopen kan mensen inspireren hard te werken, maar ik denk dat je mensen veel meer inspireert als je echtheid verkoopt. Daar leert iemand tenslotte meer van.

Mythen van ondernemen

Omdat ondernemen niet altijd rozengeur en manenschijn is heb ik een aantal ‘mythen’ op rij gezet om ze meteen maar even te ontkrachten, zodat je weet hoe het er echt aan toe gaat in de wereld van je eigen bizniz runnen.

1 – All ondernemers zijn rijk en hebben geld

Succesvol ondernemen, betekent dus niet dat je een dikke portemonnee hebt of tonnen winst per jaar draait. Succesvol ondernemen betekent bijvoorbeeld wel dat je bedrijf (nog steeds) levensvatbaar is. Dat je niet te veel verliezen draait die je niet meer kunt opvangen. Dat je de mogelijkheid hebt om waar nodig door te investeren – in je eigen- of een ander bedrijf -. Dat je bedrijf eventueel kan groeien en dat je er energie uithaalt.
Ook al is een business nog zo succesvol, het is ook niet altijd zo dat je jezelf altijd een giga salaris toekent. Een groot deel van het salaris van ondernemers wordt vaak terug geïnvesteerd in het bedrijf. Schrik niet als ondernemers niet meer verdienen dan minimumloon. En ook ondernemers zijn aan het eind van de maand – of al ruim een week daarvoor, just like me – door hun salaris heen. Het is niet zo dat ze dan snel even wat geld van de zaak naar zichzelf overmaken. Al helemaal niet als een ondernemer ook nog compagnons heeft. Sterker nog, dan mag dat vaak niet eens zonder nadrukkelijke toestemming van de aandeelhouders. Dit alles naast het feit dat een ondernemer en diens onderneming onwijs veel PR-aandacht kan genereren, maar dat betekent ook weer niet automatisch dat er inkomsten zijn. Soms moet je als eigenaar van je eigen bedrijf ook nog ergens anders werken om de kost te verdienen. Dat iedere ondernemer dikke flappen in zijn of haar portemonnee heeft is dus niet waar.

2 – Ondernemers kunnen hun laptop dichtklappen en lekker vrij nemen whenever

De meeste ondernemers bepalen hun uren zelf of in overleg met aandeelhouders. Het is niet zo dat ondernemers komen en gaan wanneer ze willen. Als je werkt in je eigen bedrijf is tijd kostbaar en elke minuut dat je niet werkt is vaak een minuut geen geld verdiend. Ondernemers zijn dan ook geneigd om altijd door te werken. In de avond. In het weekend. Op vakantie.
Nou is winstdraaien het doel van zo’n beetje iedere ondernemer en behaal je dat sneller als je meer uren draait, maar anderzijds is een goede balans belangrijker (vind ik).
Een dag vrij nemen is niet zo vanzelfsprekend als dat het lijkt en als je een ondernemer op dinsdagmiddag op een boot ziet varen is dat waarschijnlijk omdat diegene ook gewoon keihard werkt. Als je personeel hebt neem je al helemaal niet zo snel een dagje vrij. Vaak is een ondernemer juist diegene die wél werkt als de werknemers vrij zijn.

vijf mythes van ondernemen ginny ranu

3 – Ondernemen betekent altijd succes

Een ondernemer beleeft het grootste deel van de tijd echt niet alleen maar successen. Een business runnen gaat met vallen en opstaan. Je moet strategieën testen en soms werkt het niet. Als het niet werkt weet je wat je de volgende keer eventueel anders moet of kan doen. Dat is een waardevol leerproces. Ondernemen gaat vaak gepaard met mislukkingen. Je bent continue risico’s aan het nemen, want niemand kan in de toekomst kijken. Helaas. Als je ziet dat iemand alleen maar van het ene succes in het andere rolt dan kun je je afvragen of dat de echte waarheid is.

4 – Ondernemers zijn allemaal zelfverzekerd

Not really. Je moet in principe iedere dag keuzes maken voor je onderneming en omdat we dus niet in de toekomst kunnen kijken weten we vaak niet hoe onze beslissingen uitpakken. Daar komen genoeg zorgen en zenuwen bij kijken. Ook al is een ondernemer zeker van zijn zaak, het blijft spannend. Ondernemen gaat dan ook regelmatig gepaard met nachten wakker liggen en piekeren over beslissingen die gemaakt moeten worden.

5- Iedereen zou moeten ondernemen

Nee. Ondernemen is niet voor iedereen. Het is een harde, zakelijke wereld en je moet je mannetje kunnen staan. Een ondernemer moet risico’s durven nemen. Zakelijk onderlegd zijn is geen vereiste maar scheelt wel hoofdpijn. Ondernemers moeten voor zichzelf op kunnen komen en moeten kunnen communiceren en het is belangrijk dat een ondernemer weet wat hij/zij wil. Als je deze eigenschappen niet hebt betekent dat niet dat je geen ondernemer kunt worden, maar het maakt het wel wat lastiger. Daarbij komt dat genoeg mensen het heerlijk vinden om lekker in loondienst te werken en zeker te zijn van inkomsten. Iets wat voor een ondernemer niet altijd zo is. Vergeet niet dat het vandaag goed kan gaan, maar je kan over een maand out of business zijn door een verkeerde inschatting. Ondernemer is wel ontzettend leuk, het is spannend, het prikkelt en daagt je uit en je kunt te gekke dingen realiseren.

Overweeg je te ondernemen? Maak dan eens een lijstje met voor en nadelen en durf goed naar jezelf te kijken. Het is geweldig, maar weet waar je aan begint. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn.