Dat depressieve gevoel wat mensen krijgen wanneer het weekend dreigt te eindigen en maandag steeds dichterbij kruipt ken ik niet. Op zondagavond worden mijn gedachten dikwijls afgeleid naar de programmering van muziek- turned realityzender MTV. Wie op de hoogte is van het bestaan van tvprogramma ‘Ex On The Beach: Double Dutch – All Stars’ weet namelijk dat er iedere zondagavond een moment is om naar uit te kijken tijdens een seizoen. Zo ook ik.

Waar gáát dit over?

Het zit zo. Een groep jonge deelnemers wordt een paar weken lang in het Thaise laagseizoen in een luxe villa gestopt.
Terwijl de deelnemers rustig hun ding doen – er wordt voornamelijk gedronken en in het zwembad gehangen – , gaat er eens in de zoveel dagen een alarm op een iPad af genaamd;’ The Tablet of Terror’.
Als deze iPad rinkelt worden er altijd drie willekeurige mensen uit de villa opgeroepen om naar het strand te komen. Daar strijken ze neer op door de productie geplaatste ligbedjes, alwaar een van hun “exen” de zee uit loopt op zoek naar liefde en romantiek. Grapje. Drama en seks is waar ze op af komen.

Dikwijls wordt er door de deelnemer wiens ex het betreft, gebaald dat die ex die uit de zee komt lopen, want vaak betrof het een one-night-stand of iemand waar ze geen interesse meer in hebben. Dat is vaak het moment dat eventuele seksuele handelingen die plaats hadden kunnen vinden met die persoon vrijgegeven worden, zodat andere deelnemers van de lusten mogen profiteren. Zo voorkomt men een gevecht, want het is haantjesgedrag a la day bij Ex On The Beach.
Een enkele keer heeft de ex die uit de zee komt lopen nog een plekje in het hart van een van de deelnemers en wordt meteen te kennen gegeven dat de ex off limits is. Iets waar geen enkele andere deelnemer zich overigens daadwerkelijk aan houdt.
Een gevecht volgt vaak dus alsnog.

Trust nobody

Bij Ex On The Beach: Double Dutch – All Stars ligt een vertrouwensbreuk altijd op de loer en kan zelfs een kort middagdutje het einde voor je bijna-relatie betekenen. De meeste deelnemers hebben tenslotte maar een paar minuten uit het zicht nodig om overspel te plegen. Al vangt de camera alle schaatsen die scheef gereden worden.
Schuldig voelen ze zich doorgaans niet. Des te meer mensen je ‘neukt’ in the villa, des te hoger je aanzien.
Je kunt het zelfs schoppen tot King- of Queen of the villa, wat er doorgaans voor zorgt dat je iets meer overtuigingskracht in de groep geniet en je een avond een privékamer hebt waar er nog meer geneukt kan worden en overspel nog makkelijker wordt gemaakt.

Waar ik bij Temptation Island (VIPS) al een paar seizoenen duim dat er minstens één keer wordt vreemdgegaan, kennen de deelnemers van Ex On The Beach: Double Dutch – All Stars laten we het in godsnaam even afkorten – geen code of honour en het woord ‘trouw’ komt ook niet voor in hun vocabulaire. Evenals ‘schaamte’. De exclusiviteitspacts die met enige regelmaat gesloten worden verdwijnen net zo snel als dat ze worden gemaakt. Fijn! Wat dat is meteen de reden dat niets zeker is in the villa en waarom ik iedere week kan rekenen op een goede dosis verrassingen.

Opstaan en weer doorgaan

Zie, het is al vaker door anderen geconcludeerd, maar ook als er een beetje drama in míjn leven afspeelt, heb ik iedere zondag weer een eenzijdige therapiesessie die mijn ellende doet verbleken. En ik hoef het niet eens te declareren bij mijn zorgverzekeraar.

Daarnaast kun je je eigen leven meteen zo lekker kapot relativeren. Een nacht niet goed geslapen, omdat mijn vriend laat thuiskwam van een borrel? Bij EOTBDDAS lig je standaard met drie of meer personen op een kamer. Vaak niet eens op een bed, maar op een los matras. Er wordt sowieso naast je geneukt waardoor je praktisch onderdeel van de seksuele gemeenschap wordt en is het niet ongebruikelijk dat je wordt gewekt door een vechtpartij of omdat je het haar van een van de exen danwel deelnemers vast moet houden terwijl de liters goedkope champagne terugvloeien in de porseleinen toiletpot.

Dagje niet lekker in m’n vel en zin om te klagen? Ik kijk wel uit! In the villa is het iedere dag de tandjes ff op elkaar.
Of er gevochten is of een onmenselijke kater op de deur klopt, de deelnemers zitten na de schoonmaak weer aan het ontbijt. Ook als de nachtrust voor de zoveelste opeenvolgende nacht is verstoord en activiteiten worden gewoon ondernomen. Doorzettingsvermogen, discipline en motivatie om ondanks de omstandigheden weer wat van de dag te maken druipt iedere week van het beeldscherm.

Ze hebben schijt aan alles

Ja, de deelnemers zijn zich ervan bewust dat ze goed scoren als er meer drama en ellende wordt veroorzaakt. Ja, ze weten dat ze meer volgers op social media krijgen als ze screentime scoren met een akkefietje of een sekspartij. De flinke naaipartijen doen niet onder voor amateurporno.

Ex On The Beach is een dierlijk programma. De mannetjes bepalen welke vrouwtjes ze gaan pakken. De vrouwtjes doen een mooi paringsdansje en laten zich traditiegetrouw gewillig doormidden zagen in de slaapkamer. Of de douchecabine. Zelfs als de mannetjes ondanks eerder gemaakte afspraken ook op een ander vrouwtje zijn gaan zitten. Seks is seks en iedereen heeft dezelfde principes. Zuipen en neuken.

Werkgelegenheid wordt gestimuleerd

De deelnemers van Ex On The Beach hoeven overigens om werk niet verlegen te zitten. Tijdens deelname groeien de socialmedia-accounts doorgaans als kool. Wie zich op televisie door een geile spierbundel laat spiesen of vaak genoeg roept dat ‘ie “loco loco” is kan rekenen op tienduizenden of zelfs honderdduizenden nieuwe volgens op Instagram en de status van ‘influencer’.

Deze nieuwgenoten bekendheid gaat vaak samen met lucratieve promodeals. Zo promoten de influencers vaak eigen kledinglijnen, festivals en clubfeesten waar ze hun opwachting zullen maken of beautybehandelingen, zoals opgespoten lippen en wimperextensions. Vaak betaald, soms gebarterd. Wat zeg ik, zelfs een muzikale carrière kan aan de horizon liggen als je het goed aanpakt.

We want more EOTB

Waar Bart en Sabine tijdens Big Brother 1 voorzichtig onder het dekbed wipten, palen de deelnemers van EOTB gewoon overdag voor het oog van de camera en kijken wij daar zonder gene naar. We zijn inmiddels wel wat gewend.
Iedere week verheud ik me op zoveel mogelijk vechten en seks om vervolgens te kunnen bespreken met medefans van het programma. Toegegeven, je hebt wat om over te praten hoor. Nu het All Stars seizoen is afgelopen kijk ik uit naar een nieuw seizoen van dit heerlijke programma. Hoewel ik me afvraag in hoeverre het allemaal nog ‘echt’ is. De deelnemers zijn zich te bewust van de camera en hun acties en daardoor gaat de spontaniteit van hun rare fratsen er soms een beetje af, maar toch blijf ik geboeid.

Het blijft een vorm van aapjes kijken en, toegegeven, “zou ik dat ook hebben gedaan als ik daar was?”…

 

Gisteravond was de laatste aflevering van dit seizoen. Laten we hopen op een gloedjenieuwe. En snel graag!

 

Dit artikel over Fear Of Better Options al gelezen?