En wat jij daar als werkgever aan kunt doen

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag hoe ik vind dat werknemers optimaal ingezet kunnen worden binnen bedrijven. Gesprekken met werkgevers en werknemers die experimenteren met ‘het nieuwe werken’ leveren nieuwe inzichten in hoe belangrijk het is om, waar mogelijk, maatwerk te bieden.
Wat mij betreft een welkome en nodige manier van innovatie op de werkvloer om werknemers op de top van hun kunnen te laten presteren.

De 9-to-5 waar we bijna allemaal decennia lang aan gebonden waren, wordt anno 2018 langzamerhand steeds vaker verruild voor een flexibele werkweek waarin de behoeften van de werknemer centraal staan. 
En dat is ook eigenlijk heel logisch. Geen enkel persoon is hetzelfde. 

“Laten we echter niet vergeten dat de ongelabelde werknemer net zo goed voorzien moet worden van de juiste werkomstandigheden om prestaties op niveau te houden”

Waar we eerst in dezelfde mal werden gepropt en er van werknemers verwacht werd dat zij binnen een overeengekomen tijdsbestek tussen pak ’em beet 09:00 en 17:00 uur moesten deliveren, durven bedrijven de teugels steeds vaker te laten vieren om te kijken hoe dat uitpakt.

Belangrijk is hierbij dat werkgevers ook onbevooroordeeld naar mentale behoeften durven kijken. Iemand met bijvoorbeeld een openlijke aandachtsstoornis kampt misschien met een grotere uitdaging om zich te kunnen focussen en gedijt goed op een bepaalde aanpak. Laten we echter niet vergeten dat de ongelabelde werknemer net zo goed voorzien moet worden van de juiste werkomstandigheden om prestaties op niveau te houden.

Wees je er bewust van dat een hoge werkdruk ervoor kan zorgen dat je personeel optimaal moet presteren, maar het risico dat daarmee gepaard kan gaan is dat je je werknemers in korte tijd opbrandt. De vraag is dat of het het waard is geweest, waarop ik altijd zal antwoorden “nee”. 

Als je kampt met een hoog ziekteverzuim binnen je bedrijf, zou je je eens af moeten vragen of de arbeidsconstructie die je met je werknemers hebt, nog relevant is voor deze tijd en of je je mensen nog voorziet van de juiste omstandigheden.

Er moet geld verdiend worden, maar op het moment dat dit ten koste gaat van de gezondheid van personeel is het efficiënter om naar een andere constructie te kijken. Wellicht wil men de werkweek anders indelen of hebben ze meer vakantiedagen nodig. 

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben niet van mening dat iedere werknemer overal maar vrij gelaten zou moeten worden en ik ben me er ook van bewust dat een flexibele constructie niet haalbaar is in bepaalde branches en bedrijven. 
Waar ik me wel bewust van ben is dat tijden veranderen en de manier van werken dus ook. En dat het belangrijk is om naar de behoefte van je personeel te luisteren om ervoor te zorgen dat je elkaar versterkt in plaats van in de weg zit.

“Het is een proces zonder vooraf gegeven garanties, maar wie risico’s durft te nemen zal slagen of leren”

Nogmaals, we zijn allemaal verschillend. Is het dan niet gek dat we allemaal  binnen een vastgelegd tijdstip hetzelfde kunstje moeten opvoeren? 

Bedrijven die wel flexibel met werknemers durven om te gaan komen vaak tot de conclusie dat in zeker niet alle-, maar wel in veel gevallen het ziekteverzuim aanzienlijk daalt, werknemers gelukkiger zijn, beter presteren en het bedrijf er op alle vlakken op vooruit gaat. 

Bespreek dus eens met werknemers waar hun persoonlijke behoeften op het gebied van arbeidsprestaties liggen. Wie weet krijg je er wel heel veel voor terug.
Het is een proces zonder vooraf gegeven garanties, maar wie risico’s durft te nemen zal slagen of leren.

Wat mij betreft in beide gevallen de moeite waard.