Laat ik beginnen met melden dat dit niet door OrganiCup gesponsord is en dat ik ook geen gratis product heb gekregen. Dit is een post puur en alleen, omdat ik zo enthousiast ben dat ik het wil delen.

Iedere maand is het ook bij mij weer feest. Tante Toos is op bezoek. De vlag hangt uit. Het is vloed op de Rode Zee. Ongesteld. Klaar om een struisvogelei te baren.

Iedere maand ben ik het ook weer zat om om de zoveel uur een tampon tevoorschijn te toveren en deze in te brengen met de kans op TSS (Toxic Shock Syndrome). TSS is een levensgevaarlijke bactieriele infectie die op de loer ligt als je tampony’s te lang in houdt. Daar zit niemand op te wachten. Maandverband vind ik sowieso niks voor overdag. Het geeft me het gevoel dat ik een luier draag. 

Natuurlijk heb je ook de ‘healthy’ tampons. Oftewel: de tampons die organic zijn en waar geen chemicaliën in verwerkt zijn, zodat je punaní *Zwanetta voice* al die rotzooi niet absorbeert. Neemt niet weg dat je alsnog kans hebt op TSS. 

Goor

Maar wat ik nog veel erger vind (alhoewel…) is dat je genoodzaakt bent om jezelf te verschonen op plekken die niet jouw eigen toilet zijn. En laat ik nou net een beetje smetvrees hebben. 

Ik gedij het beste op openbare toiletten waar je niks hoeft aan te raken om toch je behoefte te kunnen doen. Als alles één grote sensor is, maak je mij echt blij. Als dat allemaal teveel gevraagd is, dan ben ik al gelukkig als ik zie dat er papieren handdoekjes hangen, waarmee ik alle deuren en sloten kan bedienen. Maar wat als die er niet zijn en er alleen van die trekhandoeken of, erger nog, van die blowers hangen. Panieeek! Er is niks smerigers dan dingen aanraken op openbare toiletten. Moet al kotsen als ik het opschrijf. 

Laat staan wanneer je ongesteld bent en je met je vinger in je doos hebt moeten roeren om die tampon op de goede plek te begeleiden. Dan is het toch echt voor niemand leuk dat je de kraanknop moet vastpakken om hem open te draaien? Ook al hou je je vingertje chiq in de lucht.

OrganiCup

En toen was er de OrganiCup. Ik had op internet al wel wat verhalen gehoord over dit rubberen ding dat ter vervanging van maandverband en tampons dient, maar that’s about it.

Ik liep laatst in de drogist toen het bloedheet was. Ik moest ongesteld worden, maar ik wilde ook gaan zwemmen de daaropvolgende dagen en zoals je weet is zwemmen en ongesteld zijn een onaangename combinatie. Als je al de moed hebt om met een tampon in te zwemmen, dan ben je je het grootste deel van de tijd druk aan het maken om of het touwtje niet uit je bikinibroekje slingert.

De OrganiCup is rond de 23,- euro en dus een kleine investering, maar van wat ik had gehoord bespaar je voor de rest van je leven op tamponella’s. Ik dacht “we wagen de gok!”. Dus ik dat ding kopen…

View this post on Instagram

Insert, rinse, repeat✔️#OrganiCup #NewPeriod

A post shared by OrganiCup (@organicup) on

De instructies zijn kort en bonding. Voor gebruik kook je dat ding uit. Ook wanneer je het de volgende maand opnieuw gebruikt. Klinkt goor, is het op zich ook, maar ook weer niet. De OrganiCup uitkoken dood alle bacteriën dus je pan wordt geen bloedsoep. Daarnaast is het wel de bedoeling dat je het iedere keer na gebruik even afspoelt en wast met een lichte zeep.

Zodra je je OrganiCup hebt ontsmet kun je ‘m inbrengen. Dat gaat de eerste keer waarschijnlijk een beetje ongemakkelijk. Het is groter en breder dan een tampon. Gelukkig is het rubber heel soepel, dus je kunt de OrganiCup op verschillende manieren dubbelvouwen.

Eenmaal ingebracht, trek je nog even aan dat het tuutje onderaan om ervoor te zorgen dat het allemaal vacuüm trekt en vervolgens kun je TWAALF UUR lang je ding doen, zonder dat je iets hoeft te verwisselen of doorlekt.

Dat betekent dat ik ‘s ochtends een keer de OrganiCup inbreng en deze er ‘s avonds weer uit kan halen. Om ‘m vervolgens leeg te gooien (mweh) en in te brengen voor de nacht. No more onhandige openbare toiletten waar ik een tampon of mandverband moet vervangen. Geen gezeik meer met tampons of maandverband kopen en de hele dag meezeulen. Of bang zijn dat je doorlekt in bed tijdens je slaap. En het allerleukste is dat ik er een hele middag mee heb gezwommen zonder er ook maar iets van te merken.

Ik voel me altijd een melaatse tijdens mijn menstruatie, maar met de menstruatiecup valt dat tegenwoordig dus even hartstikke mee.

Mocht je bang zijn dat dat ding na twee uur helemaal vol zit. Dat is waarschijnlijk niet zo. We verliezen geen liiiiters bloed tijdens onze menstruatie en als je wel het idee hebt dat ‘ie volzit dan kun je twee dingen doen: De OrganiCup laten zitten, want er kan geen bloed langslopen, want vacuüm. Of je gooit ‘m al wat eerder leeg. Over meer hoef je je niet druk te maken.

Recap

Ik zet alles nog even op een rijtje, dan kan jij daarna beslissen of het wat voor jou is.

Voordelen:

 • Nooit meer tampons en maandverband kopen
 • Dus heel veel geld besparen
 • Geen afval meer dus sustainable als een malle
 • Nooit meer op vieze openbare toiletten jezelf hoeven verschonen
 • Nooit meer bang zijn dat je je tampons of verband bent vergeten mee te nemen
 • Gewoon kunnen sporten, zwemmen of andere activiteiten doen
 • Je voelt het niet zitten
 • Je ziet het niet zitten
 • Je kunt niet doorlekken, want het zit vacuüm 
 • Er zijn twee verschillende maten. Eentje voor vóór dat je kids hebt gekregen en eentje voor nádat je kids hebt gekregen.

Nadelen:

 • Je moet de OrganiCup voor gebruik uitkoken
 • Je moet de OrganiCup leeggooien (ik hou niet van bloed, dus dat is ff minder)
 • Je moet even oefenen met inbrengen
 • Als je ‘m eruit haalt moet je wel een beetje behendig zijn anders wordt je doos een grabbelton
 • Ik hoor dat de combinatie met een spiraaltje wat lastig is, omdat deze kan verschuiven door het vacuüm dat de cup veroorzaakt

Ik heb de mijne bij Kruidvat gekocht, maar volgens mij kun je de OrganiCup bij meerdere drogisten vinden. Hier kun je ‘m ook online bestellen evenals zeepjes om het cupje mee te reinigen: KLIK

All photo’s and video’s are property of OrganiCup