Even vooraf gemeld: Dit is geen gesponsord artikel.

Onlangs ontving ik een doos met tamponies, een preview van een boek, een paar doosjes tampons, maandverbanden en campagneposters van Yoni. Want ze hebben een nieuwe campagne. Over hoe je je vagina noemt. Of… hoe mannen deze noemen en of dat van respect getuigd.

Ik vind Yoni een sympathiek merk. Ze hebben hun branding op slot, ze hebben haar op hun tanden en strijden waarvoor ze staan.

Als ik tampons nodig heb en naar O.B. gris, voel ik me vaak schuldig tegenover mezelf, omdat ik toch geen chemicaliën in mijn doos wil proppen?
Dus leg ik de veel te dure tampons van O.B. terug en pak ik snel een pak van Yoni, dat ook vrij prijzig is, maar waarmee ik in ieder geval een organic katoenen kurk naar binnen duw. Geen tampons met parfum en pesticiden.
Prima deal dus als je het mij vraagt.
Of het waar is of niet dat Yoni beter is voor je poes, hetgeen ze uitdragen werkt.

Yoni stuurde me een berichtje op Instagram. Of ze mij hun nieuwe campagneposters mochten toesturen. 
Nieuwsgierig als ik ben was dat natuurlijk geen probleem.

De campagne gaat volgens mij over hoe mannen de vagina noemen en hoe vrouwen de vagina noemen en dat daar nogal een verschil in zit. Mannen schijnen respectloze benamingen te hanteren. Vindt Yoni dan.
Op het blog van Yoni vind ik er bijna niets over terug. Op hun Instafeed een paar posts. Een video en wat beelden. Krijg echter niet het idee dat er een hele campagne gevoerd wordt. Er wordt hooguit wat aandacht aan besteed.

Interessant dat ze zich over deze kwestie buigen. Maar, is het een kwestie?
Zelf merk ik namelijk dat ik niets van de campagne snap. Op de poster staat dat vrouwen woorden gebruiken als ‘vajayjay’, ‘flamoes’, ‘vajizzle’, ‘piepje(?)’, ‘punani’, ‘poes’, ‘onderkantje’, ‘foef’, ‘pussy’ of gewoon vagina. Mannen zouden ‘doos’, ‘spleet’, ‘gleuf’, ‘foef’, ‘schacht’, ‘gat’, ‘pruim’, ‘mossel’, ‘broodje rosbief’, ‘snee’ of ‘klamme dot’ zeggen.

Verwarrend. ‘Foef’ staat bij de mannenkant en bij de vrouwenkant. Is het dan wel of niet respectloos? En zelf zeg ik altijd ‘doos’, maar die staat ook aan de mannenkant. Ben ik dan respectloos over mijn eigen kruis?
Oké, toegegeven er wordt wel eens gekscherend ‘mossel’ of ‘rosbief’ gezegd als ik onder de mannen ben, maar ik kan er smakelijk om lachen.
Een beetje spot is niet per se fout of respectloos, toch?
En een ‘pruim’? Een vrouwelijke oud-collega van me noemde het niet anders. 
En dan heb je nog de plain ‘ol ‘kut’, zoals vele meiden hun kleine vriendin van onderen noemen. 

‘Gat’ of ‘snee’ vind ik zelf een beetje plat klinken, maar of ik onderscheid kan maken tussen of alleen mannen dat zeggen of dat er ook vrouwen zijn die het zo noemen… Ich weiss nicht?! Maakt het uit? Het is volgens mij niet zo dat alle mannen en masse respectloze namen voor onze dozen uitkramen. En hoe die lompe boer in de kroeg de boel noemt, zal me gestolen worden. Die heeft waarschijnlijk op meerdere gebieden nog wat over respect te leren.

Wat ik wil zeggen is dat ik helemaal voor acties met betrekking voor awareness ben, maar deze actie ontbreekt het, als je het mij vraagt, aan het willen oplossen van een écht groot probleem.

En laten we eerlijk wezen, noemen we de penis ook altijd liefkozend ‘pielemoos’ of ‘liefdeslans’?

Wie bepaalt wat wel en wat niet? Want als ik ‘doos’ zeg, mogen mannen dan niet? Of moet ik zelf iets anders zeggen? Ik wist niet dat ‘doos’ in het verkeerde rijtje stond namelijk.

Doordat de verdere context van de campagne ontbreekt, heb ik werkelijk waar geen idee wat ik hiermee aanmoet. Opent het de dialoog? Misschien. Zal er nu iets veranderen? Ik denk niet dat dat nu nodig is.
Heb ik een piemel wel eens een kaasstengel genoemd? Absoluut.

Yoni vind ik tof. Ze trekken hun bek open en pogen de wereld een fijnere plek te maken voor de mensen die aan de rooie zijn. 
Maar als het aankomt op strijden voor nieuwe normen, dan denk ik dat er íets beter over nagedacht moet worden volgende keer…

Love you Yoni-girls, maar dit vind ik een kutcampagne.

Beeld: Yoni

Heb je mijn boek ‘Ginny werkt’ al besteld? Met mijn jobguide voor jouw droombaan help ik je een stap in de goede richting. Zo kom je dichterbij de baan die op je lijf geschreven is! 
Bestellen kan hier: KLIK!